Новости

У жовтні Індекс продовольчих цін ФАО знизився

У жовтні Індекс продовольчих цін ФАО знизився
Міжнародні котирування на рис, пшеницю, пальмову олію та свинину знижуються

У жовтні показник світових цін на продовольство помірно знизився, на 0,5 відсотка порівняно з вереснем, а єдиним показником, що збільшився, став Індекс цін на молочні продукти, повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) у п‘ятницю.

У жовтні Індекс продовольчих цін ФАО, який відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на кошик основних продовольчих товарів, в середньому склав 120,6 пункту, що на 10,9 відсотка нижче за його показник минулого року.

Індекс цін ФАО на зернові знизився на 1,0 відсоток порівняно з показником минулого місяця. Світові ціни на рис знизилися на 2,0 відсотка на тлі загалом слабкого світового попиту на імпорт, тоді як ціни на пшеницю впали на 1,9 відсотка під впливом значного обсягу пропозиції зі Сполучених Штатів Америки та високої конкуренції між експортерами. Натомість котирування на фуражні зернові дещо зросли, особливо на кукурудзу через скорочення пропозиції в Аргентині.

Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 0,7 відсотка порівняно з вереснем, оскільки зниження світових цін на пальмову олію, зумовлене сезонним збільшенням виробництва та послабленням світового попиту на імпорт, більш ніж компенсувало зростання цін на соєву, соняшникову та ріпакову олії. Ціни на соєву олію зросли завдяки високому попиту з боку сектора виробництва біодизеля.

Індекс цін ФАО на цукор знизився на 2,2 відсотка, але залишився на 46,6 відсотка вище показника минулого року. Жовтневе зниження в основному було зумовлене високими темпами виробництва в Бразилії, хоча побоювання щодо скорочення світової пропозиції в наступному році призупинили це зниження.

Індекс цін ФАО на м‘ясо знизився на 0,6 відсотка, оскільки низький попит на імпорт, особливо зі Східної Азії, призвів до падіння світових цін на свинину, що більш ніж компенсувало незначне зростання цін на м‘ясо птиці, м‘ясо великої рогатої худоби та баранину.

Водночас Індекс цін ФАО на молочні продукти збільшився на 2,2 відсотка у жовтні, таким чином зупинивши зниження, що тривало дев‘ять місяців. Світові ціни на сухе молоко зросли найбільше на тлі стрімкого зростання попиту на імпорт як на короткострокові, так і на довгострокові постачання, а також певної невизначеності щодо впливу явища Ель-Ніньйо на майбутнє виробництво молока в Океанії.

Світові запаси зернових залишаються стабільними

В поточному звіті ФАО про попит та пропозицію зернових, також опублікованому в п‘ятницю, ФАО зберегла свій прогноз світового виробництва зернових у 2023 році на рівні 2 819 млн тонн, що є рекордно високим показником.

Деякі зміни були внесені до показників на рівні країн, зокрема, збільшення виробництва фуражного зерна в Китаї та більшості країн Західної Африки, а також зниження прогнозів для Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу. Прогнози виробництва пшениці були підвищені для Іраку та Сполучених Штатів Америки та переглянуті в бік зниження для Європейського Союзу та Казахстану. Світове виробництво рису у сезоні 2023-2024 років, за прогнозом, незначно зросте порівняно з показниками попереднього року. Нові зміни передбачають підвищення прогнозу виробництва в Індії, що більш ніж компенсує інші зміни, зокрема, подальше погіршення прогнозу виробництва в Індонезії.

Прогнозується, що світове споживання зернових у сезоні 2023-2024 років досягне 2 810 млн тонн, при цьому загальне споживання як пшениці, так і фуражних зернових перевищить рівень сезону 2022-2023 років, тоді як споживання рису, як очікується, залишиться на рівні показників попереднього сезону.

За прогнозами ФАО, співвідношення світових запасів зернових до споживання у сезоні 2023-2024 років становитиме 30,7 відсотка, що є "комфортною ситуацією з точки зору історичної перспективи" і трохи перевищує рівень попереднього року, який становив 30,5 відсотка.

Світова торгівля зерновими у сезоні 2023-2024 років прогнозується на рівні 469 млн тонн, що на 1,6 відсотка менше, ніж у попередньому році.

Конфлікти та слабкі валюти посилюють голод у вразливих країнах

Конфлікти, що тривають і загострюються, погіршують продовольчу безпеку, а помірні міжнародні ціни на продовольство протистоять слабкій валюті в багатьох країнах з низьким рівнем доходу. За оцінками, 46 країн світу, включаючи 33 в Африці, потребують зовнішньої допомоги для забезпечення продовольством, згідно з останнім звітом "Прогнози врожаю та продовольча ситуація", що публікується раз на три роки Глобальною системою інформації та раннього попередження ФАО (GIEWS), який також був опублікований сьогодні.

За оцінками, більш ніж половина жителів Сектору Газа відчули гостру нестачу продовольства вже у 2022 році, а подальше загострення конфлікту призведе до збільшення потреб у гуманітарній та екстреній допомозі, навіть попри те, що доступ до постраждалих районів залишається серйозною проблемою, заявила ФАО, додавши, що наслідки конфлікту можуть погіршити ситуацію з продовольчою безпекою в Лівані.

У той час як світове виробництво зернових, за прогнозами, зросте на 0,9 відсотка у 2023 році порівняно з попереднім роком, темпи зростання будуть вдвічі нижчими для групи з 44 країн з низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства (LIFDCs), зазначається у звіті.

Звіт містить детальну інформацію про продовольчу безпеку та цінові тенденції, з якими стикається населення постраждалих країн. Він також містить детальну оцінку регіонального виробництва зернових і перспектив світової торгівлі ними.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация