Новости

Підвищення глобальних цін на зернові та молочку в травні компенсувало зниження цін на цукор і рослинну олію - FAO

Підвищення глобальних цін на зернові та молочку в травні компенсувало зниження цін на цукор і рослинну олію - FAO
Індекс цін на продовольство ФАО* (FFPI) у травні 2024 року становив 120,4 пункту, що на 1,1 пункту (0,9 відсотка) більше від переглянутого квітневого рівня, оскільки підвищення індексів цін на зернові та молочні продукти трохи більше компенсувало зниження цін на цукор. та рослинних олій, тоді як індекс цін на м‘ясо майже не змінився. Незважаючи на те, що в травні він зареєстрував третє поспіль місячне зростання, FFPI залишився нижче на 3,4 відсотка порівняно з відповідним значенням рік тому та на 24,9 відсотка нижче піку в 160,2 пункту, досягнутого в березні 2022 року.

Середній індекс цін на зернові ФАО становив 118,7 пункту в травні, що на 7,1 пункту (6,3 відсотка) більше, ніж у квітні, але все ще на 10,6 пункту (8,2 відсотка) нижче за травневе значення 2023 року. Світові експортні ціни на всі основні зернові виросли в порівнянні з попереднім місяцем, причому найбільше зросли ціни на пшеницю. Різке щомісячне зростання було здебільшого пов‘язане зі зростаючими занепокоєннями щодо несприятливих умов посівів для врожаю 2024 року, що, можливо, обмежило врожайність у деяких основних виробничих районах кількох основних країн-експортерів, у тому числі в деяких частинах Європи, Північної Америки та Чорноморського регіону. Крім того, пошкодження інфраструктури судноплавства Чорного моря посилило тиск на підвищення цін. Експортні ціни на кукурудзу також зросли в травні, відображаючи занепокоєння щодо виробництва як в Аргентині (через пошкодження врожаю внаслідок поширення хвороби Spiroplasma), так і в Бразилії (через несприятливі погодні умови), а також обмежену активність продажу фермерів в Україні на тлі сезонного скорочення поставок і сильного світовий попит. Побічні ефекти ринків пшениці також вплинули на ціни на кукурудзу. На інші фуражні зерна світові ціни на ячмінь і сорго також зросли в травні. Індекс цін на весь рис ФАО зріс на 1,3 відсотка в травні через підвищення котирувань Indica під впливом очікувань щодо продажів до Індонезії та Бразилії та зниження тиску на врожай.

Середній індекс цін на рослинну олію ФАО у травні склав 127,8 пункту, знизившись на 3,1 пункту (2,4 відсотка) у порівнянні з попереднім місяцем, але залишаючись на 7,7 відсотка вище рівня минулого року. Зниження індексу здебільшого було спричинене зниженням котирувань пальмової олії, що з лишком компенсувало зростання цін на сою, ріпак і соняшникову олію. Міжнародні ціни на пальмову олію знизилися другий місяць поспіль у травні, оскільки виробництво в основних країнах-виробниках Південно-Східної Азії сезонно зросло на тлі тривалого слабкого світового імпортного попиту. Навпаки, у травні світові ціни на соєву олію відновилися, в основному завдяки зростанню попиту з боку сектору біопалива, особливо в Бразилії. Водночас ціни на соняшникову та ріпакову олії також зросли, головним чином відображаючи, відповідно, сезонне скорочення експорту в Чорноморському регіоні та ймовірність скорочення поставок у майбутньому сезоні 2024/25.

Середній індекс цін на молочні продукти ФАО у травні склав 126,0 пункту, що на 2,3 пункту (1,8 відсотка) більше, ніж у квітні, піднявши значення індексу на 4,3 пункту (3,5 відсотка) вище відповідного значення рік тому. Міжнародні котирування цін на всі молочні продукти, представлені в індексі, зросли в травні. Зростання попиту з боку секторів роздрібної торгівлі та громадського харчування напередодні літніх канікул і очікування ринку, що виробництво молока може впасти нижче історичного рівня в Західній Європі, у поєднанні з сезонним зниженням виробництва молока в Океанії, підкріпили зростання котирувань молочних продуктів у травні. Крім того, зростання цін на молочну продукцію сприяло відновленню імпортного попиту на спотові поставки, особливо з деяких країн Близького Сходу та Північної Африки.

Середній індекс цін на м‘ясо ФАО* у травні склав 116,6 пункту, що незначно знизилося (0,2 пункту або 0,2 відсотка) порівняно з квітнем і на 1,5 пункту (1,3 відсотка) нижче відповідного значення рік тому. Міжнародні ціни на м‘ясо птиці та яловичину впали, а на свинину та баранину зросли. Падіння світових цін на м‘ясо птиці відображало збільшення експортної доступності на тлі зниження внутрішнього попиту в деяких основних країнах-виробниках, тоді як незначне падіння цін на м‘ясо птиці було викликано млявим імпортним попитом у поєднанні з великими експортними поставками з Океанії. Навпаки, місячне зростання світових цін на свинину було підкріплено підвищенням попиту та тривалою обмеженістю пропозиції, головним чином у Західній Європі. Тим часом ціни на баранину зросли через збільшення світових закупівель, незважаючи на значні експортні пропозиції в Океанії.

Середній індекс цін на цукор ФАО становив 117,1 пункту в травні, що на 9,5 пункту (7,5 відсотка) менше, ніж у квітні. Це третє місячне падіння поспіль, причому індекс знизився на 40,1 пункту (25,5 відсотка) порівняно зі значенням у травні минулого року та перебував на найнижчому рівні з січня 2023 року. Падіння міжнародних котирувань цін на цукор у травні в основному було спричинене хорошою економікою. початок нового сезону збору врожаю в Бразилії, чому сприяли сприятливі погодні умови, що сприяло покращенню глобальних прогнозів пропозиції. Збільшення експорту з Бразилії та нижчі міжнародні ціни на сиру нафту чинили подальший тиск на ціни цукру.

* На відміну від інших груп товарів, більшість цін, які використовуються для розрахунку індексу цін на м‘ясо ФАО, недоступні, коли розраховується та публікується індекс цін на продовольство ФАО; отже, значення індексу цін на м‘ясо за останні місяці отримано з суміші прогнозованих і спостережуваних цін. Іноді це може вимагати значного перегляду остаточного значення індексу цін на м‘ясо ФАО, що, у свою чергу, може вплинути на значення індексу цін на продовольство ФАО.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация