Новости

За умови припинення вегетації озимих на початку листопада, перезимівля пшениці може ускладнитися

За умови припинення вегетації озимих на початку листопада, перезимівля пшениці може ускладнитися
Агрометеорологічні умови останніх двох декад жовтня сприятливо вплинули на раніше засіяні площі озимими культурами, якщо у листопаді буде порівняно тепла погода, як це було у минулому році, стан посівів істотно покращиться. Якщо ж вегетація озимини припиниться на початку листопада (середні багаторічні строки), то посіви увійдуть у зиму слабо розвинутими і їх перезимівля ускладниться.

Так, за спостереженнями науковців ННЦ "Інститут землеробства НААНН" за середніми багаторічними даними на Київщині озимина припиняє вегетацію 30 жовтня - 2 листопада. Нинішнього року, за умов припинення вегетації у такі строки, беручи до уваги фактичний стан рослин та прогноз погоди надалі, можна очікувати, що на більшості площ озимі культури увійдуть у зиму у фазі "3-й листок" та "початок кущіння", на пізніх посівах - "утворення сходів".

За експертною оцінкою площа озимих культур у слаборозвиненому стані на початок зими (за умови температурного фону близького до норми) у середньому у Київській області може скласти близько 10-15 %.

Проведений аналіз стану озимих культур науковцями ДУ Інститут зернових культур НААН показав, що рослини пшениці озимої, яку висівали по чорному пару у ранні (10-15 вересня) та оптимальні (15-25 вересня) строки, мають висоту 19-25 см і налічують у середньому 2-4 пагони. Пшениця озима, що висівалася після стерньових попередників, характеризується дещо меншим рівнем розвитку порівняно із рослинами, розміщеними по чорному пару. Так, за раннього та оптимального строку сівби (10-25 вересня) середня висота рослин становить 17-23 см, а середня кількість пагонів становить 1,5-3,5 шт./рослину. Стан посівів добрий. Посіви, сівбу яких проводили у кінці вересня - на початку жовтня, по різних попередниках налічують 1-2 листки і мають висоту 6-15 см. За пізньої сівби (15 жовтня) рослини пшениці озимої тільки-но утворили сходи.

Судячи з того, що середня багаторічна дата припинення вегетації озимої пшениці у Дніпропетровській області становить 5-11 листопада, прогнозовано існує велика ймовірність, що на частині жовтневих посівів для розвитку рослин не вистачить тепла і рослини можуть закінчити вегетацію у слаборозвиненому стані, або ж не утворивши сходів взагалі.

У цілому стан посівів на більшості площ України оцінюється як добрий та задовільний.

За даними Мінагрополітики станом на 23.10.23 р. завершується сівба ріпаку озимого, із запланованих 1211,6 тис. га його вже посіяно на площі 1135,9 тис. га.

Продовжується сівба пшениці, ячменю, жита озимих під урожай 2024 року, із запланованих 5128,3 тис. га площ їх вже посіяно на площі 3849,1 тис. га, із них: пшениці озимої із запланованих 4355,3 тис. га посівних площ вже посіяно 3456,8 тис. га; ячменю озимого із запланованих 692,1 тис. га - 321,9 тис. га; жита озимого із запланованих 80,9 тис. га - 71,1 тис. га, йдеться в повідомленні НААН.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация