Новости

9 травня. День. Свято

9 травня. День. Свято
9 травня. День Європи. Жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи.

Україна - центр Європи.

Новий указ. 8 травня 2023 року був підписаний указ презедента Укаїни №266/2023, в якому День Європи в Україні, тепер відзначається щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.
Указ президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003 "Про День Європи", згідно з яким свято відначалось в третю суботу травня, втратив чинність.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.
9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об‘єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало "наріжним каменем Європейської федерації". Завдяки об‘єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.
Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати "День Європи", пише Ділова мова.

Свята та дні пам‘яті 9 травня

Вознесіння Господнє (Дата на 2024 рік. Західна традиція)
Всесвітній день Москато (Москато, або Мускат по-італійськи, є одним з найстаріших відомих сортів винограду, вирощуваних в світі)
День Європи (5 травня відзначає Рада Європ і 9 травня країни Європейського союзу, які вшановують мир і процвітання в Європі, досягнуті з моменту утворення ЄС)
День Європи в ЄС (в ознаменування Шуманської декларації)
День Європи в Молдові
День Визволення на Джерсі (острів в протоці Ла-Манш, в складі Острівний Нормандії, найбільший серед Нормандських островів, площа - 116 км². Населення на 2014 - 100 080 чоловік. В цей день в 1914 році острів Джерсі був звільнений від німецьких окупантів)
День Гоку в Японії
День Пам’яті і Почесті в Узбекистані
День Перемоги та миру у Вірменії (ознаменовує як перемогу союзників в 1945 році, так і захоплення міста Шуші в 1992 році. Одна з перших гарячих точок, створених за активної підтримки російського агресора на пострадянському просторі)
День батька в Німеччині (дата на 2024 рік. Відзначається в четвер через сорок днів після Великодня, в День Вознесіння, і є федеральним святом)
День виделки в Японії
День вчителя в Каліфорнії, США
День пам’яті Гельголандской битви в Данії (одна з битв війни 1864 року зі Пруссією і Австрією за переділ кордонів Шлезвига)
День пам’яті загубленого носка
День пожежної охорони в Майнц-Драйсі (дата на 2024 рік. Відзначають у День Вознесіння за західнохристиянською традицією)
Другий день пам’яті і примирення (ООН: Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни відзначаються щорічно згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї № A/RES/59/26 від 22 листопада 2004 року)
Лицарські ігри у Фрайенфельсі, Німеччина (дата на 2024 рік. Проходять у вихідні дні на честь Дня Вознесіння)
Міжнародний фестиваль блюзу та року в Альтцеллі (дата на 2024 рік. Починається в четвер шостого тижня після Великодня)
Національний день Олдерні (святкування закінчення німецької окупації. Олдерні - один з Нормандських островів, частина володінь Британської корони Гернсі, однак, має свій прапор і герб. Святкування також проводяться на островах Гернсі та Джерсі)
Національний день гурманів і День Москато в США (Москато - ігристе біле вино DOCG)
Фестиваль Вітрило Мюріца, Німеччина (дата на 2024 рік. Починається з дня Вознесіння)
Фестиваль класичної музики в Путбусі, Німеччина (дата на 2024 рік. Починається з дня Вознесіння)
Схід та сонячний захід у столицях: Єреван, Вірменія AM; Лондон, Великобританія GB; Кишинів, Молдова MD; Берлін, Німеччина DE; Варшава, Польща PL; Вашингтон, США US; Ташкент, Узбекистан UZ; Київ, Україна UA; Берн, Швейцарія CH; Токіо, Японія JP

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация