Новости

Зустріч аграрних міністрів України та Польщі має відбутися 7 травня. Тема - співпраця агросекторів двох країн

Зустріч аграрних міністрів України та Польщі має відбутися 7 травня. Тема - співпраця агросекторів двох країн
Зустріч аграрних міністрів України та Польщі заплановано на 7 травня. На ній обговорюватимуть умови співпраці агросекторів двох країн влітку, заявив після розблокування кордону Україна Польща міністр аграрної політики Микола Сольський.

Переговори між міністерствами та асоціаціями продовжуються. Сторони домовилися щомісяця обмінюватися цифрами щодо транзиту сільгосппродукції, щоб контролювати ситуацію.

Вночі 29 квітня поляки розблокували усі пункти пропуску на кордоні з Україною.

Оформлення та пропуск через кордон вантажівок у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

Водночас, за наявною інформацією, на в‘їзд до Польщі не пропускатимуть вантажівки, які переміщують зернові культури. Даний вид вантажу може слідувати по території Польщі виключно в режимі транзиту.

Повне розблокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні вже має позитивні результати, серед яких - збільшення вантажопотоку агропродукції з України на 20%, заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

"Польські фермери пішли, це дуже позитивно. Тому що логістика є дуже суттєвою частиною кінцевої собівартості продажу і доставки продукції. Чим дешевшою буде логістика, тим більшу ціну отримає український фермер та матиме більше ресурсів для продовження роботи. Якщо ми подивимося цифри у другій декаді квітня і зараз, після повного розблокування, то фактично маємо плюс 20%", - сказав він.

За даними Висоцького, одразу збільшився обсяг товарообігу, перш за все експорту, який відбувається автомобільним транспортом, йдеться про аграрну продукцію різних типів.

Зокрема, якщо в другій декаді квітня 2024 року середній обсяг перевезень становив 13 тис. тонн на добу, то 28-29 квітня - 16 тис. тонн.

Він висловив сподівання, що й надалі ситуація "залишатиметься поточною", тим більше, що для цього є певні передумови.

Висоцький нагадав про переговори між аграрними міністерствами й аграрними асоціаціями України на Польщі, "де вдалося на цифрах пояснити, що це не український фермер є проблемою для польського фермера".

"Потім провели ще декілька проміжних зустрічей по секторах, а далі підтвердили домовленості 23 квітня, коли вже вдалося врегулювати ситуацію, й погодили знову провести спільний дзвінок 7 травня", - зазначив перший заступник міністра агрополітики, підкресливши, що готовність надалі спілкуватися надає оптимізму, що "до такої проблеми ми не мали б повернутися в майбутньому".

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривали акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п‘ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация