Новости

20 років членства в ЄС змінили польське сільське господарство та польське село

20 років членства в ЄС змінили польське сільське господарство та польське село
За останні два десятиліття польське сільське господарство зафіксувало вражаючий прогрес, а в сільській місцевості кількість фізичних осіб, які ведуть бізнес, зросла майже вдвічі, а безробіття значно знизилося. Дохід на одного штатного фермера з 2004 року зріс більш ніж у 2,5 рази. Сьогодні у багатьох галузях виробництва, наприклад, птахівництва, фруктів і овочів (особливо яблук і цукрових буряків), зернових і молока, Польща є одним з європейських лідерів.

Після вступу Польщі до Європейського Союзу в сільській місцевості відбулася швидка трансформація агропродовольчої галузі та зниження рівня безробіття з одночасним розвитком підприємництва, також у сфері діяльності, не пов‘язаної з сільським господарством. У 2004-2022 роках кількість фізичних осіб, які ведуть бізнес у сільській місцевості, на 100 тис. населення зросла майже вдвічі, осіб працездатного віку - збільшення на 5493, з 7701 до 13194.

Трансформація агропродовольчої галузі супроводжувалася глибокими структурними змінами в сільському господарстві. Після вступу Польщі до ЄС спостерігається систематичне збільшення середньої площі сільськогосподарських угідь на одне господарство (з 8,7 га до вступу до 11,1 га у 2020 році).

Наступні роки після вступу до ЄС були пов‘язані зі збільшенням кількості середніх і великих господарств у Польщі, зокрема з площею понад 20 га. До приєднання Польщі до ЄС додана вартість сільського господарства сягала лише 6,8 млрд євро, але у 2023 році вона зросла до 22,1 млрд євро.

До 2004 року польський агропродовольчий сектор був дуже слабо пов’язаний із зовнішніми ринками. Польща була нетто-імпортером продовольства. Експорт у 2002 році не перевищив 3,6 млрд євро, а імпорт був більшим приблизно на 400 млн євро.

Під час членства Польщі в ЄС відбулося значне зростання експорту польського агропродовольчого сектору, збільшивши його частку на єдиному європейському ринку. Вартість польського експорту продовольчих товарів у 2023 році зросла до 51,8 млрд євро, що є більш ніж 10-кратним зростанням порівняно з періодом до вступу, а позитивне сальдо торгівлі перевищило 18,6 млрд євро і в кілька разів перевищує весь аграрний експорт. експорт продуктів харчування до членства.

Розвиток експорту став можливим, серед іншого, завдяки модернізації ферм та модернізації агропродовольчої промисловості за кошти ЄС. У багатьох секторах виробництва - наприклад, птахівництва, фруктів (переважно яблук) та овочів (особливо цукрових буряків), зернових та молока - Польща є одним із європейських лідерів.

Завдяки вступу до Європейського Союзу Польща отримала можливість впливати на формування права ЄС, використовувати спільно створені механізми підтримки та доступ до єдиного ринку. Членство Польщі в ЄС також сприяло стабілізації аграрних відносин з країнами-членами ЄС. Співпраця не зосереджена лише на двосторонніх відносинах, а спрямована на вирішення проблем у ширшому міжнародному контексті - як у масштабах усього ЄС, так і глобально.

Незважаючи на численні виклики та нові труднощі, баланс 20-річної присутності польського сільського господарства та сільських територій в ЄС безперечно є позитивним. За останні два десятиліття польське сільське господарство досягло вражаючого прогресу, і його роль у забезпеченні продовольчої безпеки та економіці країни є важливою.

Розвиток агропродовольчої торгівлі є одним із ключових елементів польського економічного успіху в галузі сільського господарства, що відображає переваги інтеграції Польщі в європейські сільськогосподарські структури.

1 травня 2004 року Польща разом із Кіпром, Чехією, Естонією, Литвою, Латвією, Мальтою, Словаччиною, Словенією та Угорщиною стала членом Європейського Союзу. Це було найбільше розширення ЄС в історії.

На референдумі про вступ, який відбувся 7-8 червня 2003 року, 77,45% громадян висловилися за членство в ЄС та 22,55% був проти; явка - 58,85%.

Дослідження "Польське село та сільське господарство 2023" показує, що майже через 20 років після вступу Польщі до ЄС, 57,5% жителів сільської місцевості заявляють, що якби референдум про членство в Євросоюзі проводився зараз, вони б проголосували "за". Лише 10,9% були би "проти", йдеться в повідомленні Мінсільгоспу Польщі.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация