Новости

Індекс продовольчих цін ФАО незначно зріс у квітні, в основному через підвищення світових цін на м‘ясо

Індекс продовольчих цін ФАО незначно зріс у квітні, в основному через підвищення світових цін на м‘ясо
Індекс цін на продовольство* ФАО (FFPI) у квітні 2024 року становив 119,1 пункту, що на 0,3 пункту (0,3 відсотка) більше від переглянутого березневого рівня, оскільки зростання індексу цін на м‘ясо та невелике зростання індексів рослинної олії та зернових трохи більше. ніж компенсувати зниження показників для цукру та молочних продуктів. Незважаючи на те, що в квітні він зареєстрував друге місячне зростання після семимісячної тенденції до зниження, FFPI знизився на 9,6 пункту (7,4 відсотка) порівняно з відповідним значенням рік тому.

Середній індекс цін на зернові ФАО у квітні склав 111,2 пункту, що на 0,3 пункту (0,3 відсотка) більше, ніж у березні, але на 25 пунктів (18,3 відсотка) нижче від значення у квітні 2023 року. Після зниження протягом трьох місяців поспіль середні світові експортні ціни на пшеницю стабілізувалися в квітні. Ціновий тиск, спричинений занепокоєнням щодо несприятливих умов посівів, які вплинули на врожай 2024 року в деяких частинах Європейського Союзу, Російської Федерації та Сполучених Штатів Америки, було протиставлено постійною сильною конкуренцією між основними експортерами. Навпаки, експортні ціни на кукурудзу зросли в квітні, головним чином під впливом високого імпортного попиту на тлі зростаючих логістичних збоїв внаслідок пошкодження інфраструктури в Україні та зниження перспектив виробництва в Бразилії перед початком основного врожаю. Щодо інших грубих зернових, світові ціни на ячмінь також зросли, тоді як ціни на сорго в квітні знизилися. Індекс цін на весь рис ФАО впав на 1,8 відсотка, в основному через падіння котирувань Indica, спричинене тиском збору врожаю.

Середній індекс цін на рослинну олію ФАО склав 130,9 пункту, що на 0,3 пункту (0,3 відсотка) більше за місяць і є найвищим показником за 13 місяців. Незначне підвищення відображає чистий ефект вищих котирувань соняшникової та ріпакової олії, більш ніж компенсуючи дещо нижчі ціни на пальмову та соєву олії. Міжнародні ціни на пальмову олію мали тенденцію до зниження в квітні, в основному під впливом сезонного зростання виробництва в провідних країнах-виробниках і тривалого низького світового імпортного попиту. Тим часом світові ціни на соєву олію знизилися після короткочасного відновлення, що відображало перспективи значних поставок із Південної Америки після сприятливих перспектив виробництва сої. Навпаки, міжнародні ціни на соняшникову та ріпакову олії продовжували зростати, що підкріплювалося, відповідно, постійними закупівлями глобального імпорту та занепокоєнням щодо несприятливих погодних умов для озимого ріпаку в деяких частинах Європи.

Середній індекс цін на молочну продукцію ФАО у квітні склав 123,7 пункту, незначно знизившись (на 0,3 пункту та 0,3 відсотка) порівняно з березнем, позначаючи спад після шести місяців безперервного зростання, але залишався на 5,5 пункту (4,3 відсотка) нижчим за значення у відповідному місяці минулого місяця. рік. Міжнародні ціни на сухе знежирене молоко впали найбільше, головним чином через слабкий імпортний попит на спотові поставки на тлі високої доступності для експорту, особливо в Західній Європі. Тим часом світові ціни на сир трохи впали, в основному через зміцнення долара США. Навпаки, світові ціни на вершкове масло продовжували зростати через стабільний імпортний попит і дещо скорочені запаси масла в Західній Європі. Тим часом ціни на незбиране сухе молоко помірно підскочили через збільшення попиту на середньострокові пропозиції та сезонне зниження виробництва молока в Океанії.

Середній індекс цін на м‘ясо ФАО у квітні склав 116,3 пункту, що на 1,9 пункту (1,6 відсотка) більше, ніж у березні, що стало третім послідовним місячним зростанням і лише незначно (0,4 відсотка) нижчим за відповідне значення рік тому. У квітні міжнародні ціни на м‘ясо птиці зросли завдяки постійним закупівлям імпорту країнами Близького Сходу на тлі постійних проблем із виробництвом через спалахи пташиного грипу. Світові ціни на яловичину також зросли через постійний високий попит з боку основних імпортерів, незважаючи на збільшення поставок із внутрішніх джерел у провідних країнах-імпортерах. Ціни на баранину дещо відскочили через очікування ринку щодо сезонного скорочення поставок в Океанії. Навпаки, світові ціни на свинину незначно впали, відображаючи слабкий внутрішній попит у Західній Європі та постійно слабкий попит з боку провідних імпортерів, особливо Китаю.
(На відміну від інших груп товарів, більшість цін, які використовуються для розрахунку індексу цін на м‘ясо ФАО, недоступні, коли розраховується та публікується індекс цін на продовольство ФАО; отже, значення індексу цін на м‘ясо за останні місяці отримано з суміші прогнозованих і спостережуваних цін. Іноді це може вимагати значного перегляду остаточного значення індексу цін на м‘ясо ФАО, що, у свою чергу, може вплинути на значення індексу цін на продовольство ФАО).

Середній індекс цін на цукор ФАО у квітні становив 127,5 пункту, що на 5,9 пункту (4,4 відсотка) менше, ніж у березні, ознаменувавши друге місячне падіння поспіль і на 21,9 пункту (14,7 відсотка) нижче свого значення у квітні 2023 року. Зниження світових цін на цукор було в основному це пов‘язано з покращенням глобальних перспектив поставок, зокрема через більші, ніж очікувалося раніше, обсяги виробництва в Індії та Таїланді. Крім того, збільшення кількості опадів у Бразилії наприкінці березня та на початку квітня після тривалого періоду посушливих погодних умов зменшило занепокоєння щодо перспектив нещодавно розпочатого врожаю та сприяло зниженню цін у порівнянні з попереднім місяцем. Ослаблення бразильського реала щодо долара США також сприяло зниженню цін на цукор у квітні. Навпаки, вищі міжнародні ціни на сиру нафту та ціни на етанол у Бразилії стримували зниження світових цін на цукор.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация