Новости

Україна готова збільшити поставки сухого молока до Болгарії вдвічі

Україна готова збільшити поставки сухого молока до Болгарії вдвічі
Україна здатна поставити до Болгарії 5 тис. тонн сухого молока проти 2,5 тис. тонн в 2023 році, заявив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур.

22 квітня делегації СМПУ та Болгарської асоціації молокопереробників зустрілися щоб налагодити контакти для майбутньої двосторонньої співпраці, у межах якої українці постачатимуть продукцію для болгарських підприємств.

"Торік ми поставили до Болгарії 2,5 тис. тонн сухого молока. Ми можемо доставити понад 2000 тонн згущеного молока. Якщо Болгарія потребує і буде готова, ми можемо поставити інші види продукції", - цитується в повідомленні Дідур.

Дідур додав, що українські виробники розуміють, що вихід на болгарський ринок із традиційною молочною продукцією, яку виробляють болгарські підприємства, буде сприйнятий негативно.

"Ми самі відчуваємо тиск з боку країн, куди експортуємо, що на європейських ринках відбувається обвал", - цитується Дідур.

Член правління Болгарської асоціації молокопереробників Пламен Ангелов зазначив, що галузь відчуває дефіцит сирого молока.

"Всі болгарські переробники в першу чергу закуповують сировину у місцевих тваринників. Це наша перша турбота. Але певні ринки вимагають більше продукції, а оскільки в Болгарії її немає де взяти, її беруть з європейських країн. Йдеться про дефіцит якісного сирого молока. Ми не можемо назвати точну статистику всієї галузі, але принаймні 30% мають дефіцит якісного сирого молока - сировини, яку більше не виробляють болгарські тваринники. На жаль, через певну політику протягом багатьох років багато тваринників занепали духом, скоротили поголів‘я, багато господарств збанкрутували. Українські виробники все ще імпортують сировину. Вона перевіряється в лабораторіях і повністю відповідає європейським стандартам якості", - пояснив Ангелов.

Водночас українські молочні підприємства теж відчувають дефіцит сирого молока.

Нагадаємо: в кінці 2023 Україна та Болгарія узгодили процедуру поставок деяких видів української агропродукції на ринок Болгарії.
Мова про 4 культури: ріпак, кукурудза, пшениця, соняшник.

Режим передбачає видачу ліцензій після двосторонніх консультацій з країною, до якої здійснюватиметься експорт.
Решта продовольства подається на ринок Болгарії в рамках домовленостей про режим ліберального експорту між Україною та ЄС.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация