Новости

Агрометеорологічні умови для росту і розвитку озимини та ярини задовільні

Агрометеорологічні умови для росту і розвитку озимини та ярини задовільні
Агрометеорологічні умови для росту і розвитку озимих та ярих зернових культур у другій декаді квітня були задовільними.

Друга декада квітня характеризувалася мінливою за температурним режимом погодою. У першій половині декади вона була аномально теплою, а у другій половині декади прохолодною, температура повітря різко знизилася, у деяких регіонах вночі спостерігалися навіть заморозки. Протягом останніх днів дощило майже на всій території країни. Опади спостерігалися різної інтенсивності - від мрячки до зливових дощів.

Середня температура повітря знаходилася у межах від 9,4 до 17,4 0С тепла і була на 2,4-9,6 0С вищою за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 22,0-27,0 0С тепла, мінімальна - у найхолодніші ночі знижувалася до 4,4-7,3 0С. Температура ґрунту на глибині 5 см у середньому становила 10,7 0С.

Дощі різної інтенсивності пройшли майже на всій території країни. Так, за даними наукових установ НААН у Київській області їх випало 11,2 мм, за норми для другої декади квітня 16 мм, у Одеській - 8 мм, у Львівській - 16,7 мм, що на 0,7 мм більше за декадну норму, у Житомирській - 1-3 мм, а у Харківській області їх не було зовсім.

За даними Укргідрометеоцентру станом на 10 квітня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) під озимими культурами на переважній частині території країни були достатніми та оптимальними (21-40 мм і більше), лише на окремих площах південних, Дніпропетровської, Харківської та Вінницької областей орний шар ґрунту був недостатньо зволожений (менше 20 мм).

Зволоження метрового шару ґрунту (0-100 см) на більшості площ було достатнім та оптимальним, вміст продуктивної вологи становив 121-170 мм і більше. Місцями у південних, східних, центральних, Чернігівській та Сумській областях вологозабезпечення метрового шару ґрунту було задовільним і становило 94-120 мм продуктивної вологи.

Вологозабезпечення орного та метрового шарів ґрунту під озимим ріпаком на більшості площ було достатнім та оптимальним 22-53 мм та 121-259 мм продуктивної вологи відповідно. Лише на окремих площах південних та центральних областей запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту знизилися до недостатніх і становили менше 20 мм.

Під ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами в орному та метровому шарі ґрунту запаси продуктивної вологи були на достатньому та оптимальному рівні - відповідно 21-49 мм і більше та 122- 170 мм і більше продуктивної вологи. Лише на окремих площах південних, східних, Вінницької областей метровий шар ґрунту був зволожений задовільно - від 100 до 118 мм продуктивної вологи.

За результатами морфофізіологічного аналізу проведеного науковцями ННЦ "Інститут землеробства НААН" на сьогодні рослини пшениці озимої знаходяться у фазі "трубкування". Коефіцієнт кущіння 2,6-3,3,висота рослин 26-30 см, довжина конуса наростання рослин - 2,0-2,5 мм.

Рослини тритикале озимого перебувають на початку фази "трубкування". Коефіцієнт кущіння 3,1-3,4, висота рослин 32-34 см, довжина конуса наростання 3,4-3,7 мм.

Рослини жита озимого перебувають наприкінці фази "трубкування". Коефіцієнт кущіння 2,8-3,0, висота рослин 35-40 см, довжина конуса наростання 10-13 мм.

Рослини ячменю озимого перебувають у фазі "трубкування". Коефіцієнт кущіння 2,5-2,7, висота рослин 24-28 см, довжина конуса наростання 2,0-2,3 мм.

Ярі зернові колосові культури (пшениця, ячмінь, овес), які висіяно 28 березня, перебувають у фазі "сходи". Висота рослин 14-18 см. Стан посівів добрий та задовільний.

За даними Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН у цьому році сівба пізніх ярих культур у господарствах Одеської області розпочалася дещо раніше звичайних строків. На сьогодні у рослин ріпаку озимого відмічається фаза "цвітіння" Висота рослин становить 78-93 см. Рослини ячменю ярого, залежно від строку сівби, мають фазовий різновіковий стан - від "2-3 листки" до початку "поява першого міжвузля". Загалом стан посівів добрий та задовільний. Рослини гороху знаходяться у фазах "формування другого" і "формування шостого справжнього листка с прилистками і вусиками".

За спостереженнями вчених-ентомологів на просівах ярих зернових колосових культур у фазах "сходи - кущіння" (І-ІІ етапи органогенезу) у разі сприятливих погодних умов слід очікувати появу смугастої хлібної блішки, п‘явиці, злакових попелиць та злакових мух. За чисельності, що перевищить ЕПШ, необхідно провести крайове, або суцільне обприскування посівів одним з рекомендованих "Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" на поточний рік інсектицидів: Альфагард 100 к.е. (0,10-0,15 л/га), Данадим Мікс, КЕ (1,0 л/га), Пірінекс 480, КЕ (1,0-1,2 л/га), Сумі-альфа, КЕ (0,2-0,3 л/га); та ін.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация