Новости

Україна нарощує експорт меду на тлі перемовин про обмеження поставок на ринки ЄС

Україна нарощує експорт меду на тлі перемовин про обмеження поставок на ринки ЄС
Україна нарощує експорт меду на тлі перемовин між Україною та ЄС про обмеження поставок окремих видів продовольства, в тому числі меду, на ринки країн спільноти.
Зокрема, в 1 кварталі 2024 року експорт меду становить 22,806 тис тонн на 43,548 млн USD, згідно інформації ДМС.

Український мед активно купували Німеччина - 12,37 млн USD (28%), Польща, 4,85 млн USD(11%), Франція - 3,7 млн USD (8,5%).

В 1 кварталі 2023 року поставки меду на зовнішні ринки становили 11,844 тис тонн на 31,299 млн USD, в тому числі Німеччина - 9,5 млн USD (30%), Польща - 5 млн USD (16%), Бельгія - 2,7 млн USD (8,5%).

Як повідомляла "Агро Перспектива", Європарламент схвалив оновлені "директиви щодо сніданків", згідно з якими на етикетках товарів повинна чітко вказуватись країна походження меду, а також чіткіше маркуватися вміст цукру у фруктових соках. Нові правила запровадять також для джемів та мармеладів, передає Укрінформ, про це повідомляє офіційний сайт Європарламенту.

"Країна походження має бути чітко вказана на маркуванні медових сумішей. Крім того, було встановлено вищі стандарти якості та визначено необхідність створення системи відстеження меду в ЄС. Ці ініціативи забезпечать кращу поінформованість споживачів, а також кращий захист як бджолярів, так і споживачів від фальсифікованого меду", - заявив після голосування доповідач Олександр Бернхубер (Австрія).

Зокрема, нові правила боротимуться з імпортом фальсифікованого меду з країн, що не є членами ЄС, шляхом обов‘язкового та чіткого маркування країни походження. Також буде запроваджено чіткіше маркування щодо вмісту цукру у фруктових соках та мінімального вмісту фруктів у джемах і мармеладах. Для джемів буде працювати правило щонайменше 450 грамів фруктів на кілограм продукту.

Тепер закон також має бути ухвалений Радою ЄС, а країни ЄС повинні будуть застосовувати нові правила через два роки після набуття чинності.

Як повідомляла "Агро Перспектива", експорт меду натурального з України у 2023 році становив 55,357 тис тонн на 121,384 млн USD.

Як повідомляла "Агро Перспектива", Україна скоротила поставки продовольства на ринки країн ЄС до 11,83 млрд EUR за результатами 2023 року (7% загального імпорту ЄС), йдеться у щомісячному звіті Європейської комісії про торгівлю агропродовольчою продукцією. Водночас Україна залишається в трійці найбільших постачальників продовольства в ЄС після Бразилії та Великої Британії.

Країни ЄС закупили в України продовольства на 1,4 млрд EUR менше, або на 10% порівняно з 2022 роком, однак порівняно з 2021 роком, цифра вище на 71%.

Нагадаємо: в 2022 експорт продовольства в ЄС становив 13,214 млрд EUR, в 2021 - 6,927 млрд EUR.

8 квітня Європейський парламент та Європейська рада досягли попередньої угоди щодо продовження для України лібералізації торговельного режиму, передбачивши захисні заходи для фермерів ЄС.

У пресрелізі деталізується, що відповідно до домовленостей, "у разі значного збою на ринку ЄС чи ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт, наприклад, пшениці, гарантує, що Комісія може вжити швидких кроків і запровадити будь-які заходи, які вона визнає необхідними".

Очікується, що Європейський парламент проголосує цю постанову під час пленарного засідання сесії у квітні з наступним затвердженням Радою. Чинні торговельні заходи закінчуються 5 червня 2024 року, і нові правила мають набути чинності відразу після цієї дати.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация