Новости

Угорщина вимагатиме обмежити імпорт українського зерна на рівні ЄС

Угорщина вимагатиме обмежити імпорт українського зерна на рівні ЄС
Аграрна політика ЄС небезпечна не лише для фермерів, а й для споживачів, оскільки українська агропродукція, вироблена в неконтрольованих умовах, надходить на європейський ринок у необмеженій кількості без сплати будь-яких митних зборів, міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив після зустрічі аграрних міністрів країн ЄС у Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна.

"Українська сільгосппродукція витіснила продукцію європейських фермерів (з європейського ринку, - ред.)", - йдеться у заяві міністра, оприлюдненій на сайті Мінсільгоспу Угорщини.

За його словами, європейські фермери не можуть конкурувати з дешевою зерновою продукцією з України. Він також зауважив, що Україні вдалося відновити експорт зерна з чорноморських портів і з початку маркетингового року експортувати морем понад 17 млн тонн зерна.

"Якщо морський шлях буде вільним, це захистить ринки Європейського Союзу. ЄС може запровадити обмеження на українську сільськогосподарську продукцію таким чином, щоб вона не завдала шкоди Україні й навіть допомогла продукції повернутися на свої традиційні ринки - Близький Схід, Азію та Африку", - наголошують у Мінсільгоспі Угорщини.

Надь заявив, що Угорщина наполягає на розв’язанні проблеми імпорту українських зернових та олійних культур в рамках продовження автономного заходу з лібералізації торгівлі (Регламент АТМ), оскільки основна проблема спричинена цими продуктами.

Він наголосив, що Угорщина відхилятиме поправки до угоди доти, доки до її складу не буде включено зернові та олійні культури.

"Якщо питання торгівлі цією продукцією не буде вирішене, угорський уряд зберігатиме своє чинне рішення про національне обмеження й не допустить українську сільськогосподарську продукцію на територію країни", - наголосив Надь.

Як повідомлялося, наразі країни ЄС не можуть домовитися про продовження торговельних пільг для України.

Головування Бельгії в Раді ЄС оновило проєкт угоди, частково врахувавши вимоги Польщі та Франції. Зокрема, оновлений базовий період для запровадження обмежень на імпорт продукції з України - тепер орієнтуватися пропонують не лише на 2022 і 2023 роки, а і на другу половину 2021-го.

Обмеження, що базуватимуться на оцінках імпорту за половину 2021, 2022 і 2023 роки, оцінили у 331 млн євро втрат для українського бюджету. Передбачена також можливість екстреного припинення експорту для низки категорій сільськогосподарської продукції - м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, крупи, меду, пише БізнесЦензор.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация