Новости

Україна в 2023/2024 експортувала в ЄС біля 5 млн тонн пшениці

Україна в 2023/2024 експортувала в ЄС біля 5 млн тонн пшениці
Україна в 2023/2024 маркетинговому році (станом на другу половину березня) експортувала на ринки країн Європейського Союзу біля 5 млн тонн пшениці. Загалом ЄС імопортував 7,12 млн тонн пшениці, що на 4% більше, ніж у відповідний період 2022/2023 МР.

Поставки пшениці з України в ЄС почали динамічно зростати з червня 2022 року, коли ЄС як жест підтримки України відмінив мита та квоти на українське продовольство, передбачені угодою про ЗВТ. В поточному сезоні активно купують пшеницю країни, що розташовані на півдні спільноти, зокрема Іспанія.

В 2021/2022 країни ЄС не входили в ТОП-20 країн, що купували українську пшеницю.

Тим часом Україна розраховує на продовження дії безмитного та безквотного режиму торгівлі з ЄС.
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив 26 березня в Брюсселі, що український експорт зернових до ЄС повернувся на рівень до 2022 року. Майже рік Україна не поставляє у сусідні країни пшеницю, соняшник, кукурудзу і ріпак, абсолютну більшість агроекспорту вивозить морем.

За словами Сольського, з початку року з 17 млн тонн агроекспорту, близько 12 млн тонн пішло через порти великої Одеси, ще майже 3 млн тонн відправлено Дунаєм і всього 2 млн наземним транспортом, здебільшого залізницею, через сусідні країни ЄС.

"Ми транзитом перевозимо через Польщу у місяць стільки ж, скільки вивозимо через українські морські порти за один день. Зараз вартість експорту з України морським шляхом набагато конкурентніша, ніж суходолом", - каже Сольський.

Як повідомляла "Агро Перспектива", наразі Польща та Франція вимагають від керівництва Євросоюзу обмежити доступ українського зерна до ринків спільноти.

ЄС, за оцінками USDA, має виробництво пшениці в сезоні 2023/2024 на рівні 133,65 млн тонн, експорт - 36,5 млн тонн, імпорт - 13 млн тонн.

Цілком ймовірно, що українська пшениця створює проблеми традиційним продавцям пшениці в межах ЄС - Франції та Польщі. Насамперед, ЄС імпортує фуражну пшеницю.

Нагадаємо: український бізнес переконаний, що блокування кордону Україна-Польща - насамперед конкуренція за ринки та за споживача.

Франція, зокрема, має одні з найвищих за останні кілька років запаси пшениці.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация