Новости

Сольський обговорив з бельгійським колегою продовження безмитної і безквотної торгівлі з ЄС

Сольський обговорив з бельгійським колегою продовження безмитної і безквотної торгівлі з ЄС
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів зустріч з Віце-прем’єр-міністром - Міністром з питань малого та середнього бізнесу, самозайнятих осіб, МСП та сільського господарства, інституційних реформ та демократичного оновлення Бельгії Девідом Кларінвалем.

Зустріч відбулася в рамках робочого візиту Миколи Сольського до Брюсселю.

Сторони обговорили продовження ще на рік автономного торгового режиму між Україною та ЄС.

Девід Кларінваль висловив свою солідарність та підтримку Україні, йдеться в повідомленні Мінагро.

Як повідомляла "Агро Перспектива", у Європейській Раді зазначають, що рішення продовжити для України автономні торговельні преференції, які передбачають скасування експортних мит на український імпорт іще на один рік, наразі не ухвалено.

20 березня головування Ради та переговірники Європарламенту попередньо домовилися продовжити призупинення дії імпортних мит і квот на український експорт до ЄС іще на рік, до 5 червня 2025 року, посиливши захисні заходи чутливої сільськогосподарської продукції. Зокрема, розширено сферу дії автоматичного захисного механізму на чотири додаткові продукти (овес, кукурудза, крупа та мед), скорочено термін активації автоматичного захисту з 21 до 14 днів. Крім того, Комісія буде зобов’язана посилити моніторинг імпорту пшениці та інших зернових і використовувати наявні в неї інструменти в разі збоїв на ринку.

Очікується, що позиція Європейського парламенту в першому читанні буде ухвалена на одному з квітневих пленарних засідань. Потім постанову має затвердити Рада, підписати представники Ради та Європейського парламенту. Відтак вона має бути опублікована в Офіційному журналі, а потім набуде чинності 6 червня 2024 року.

З огляду на наближення європейських виборів зустрічі комітетів Європарламенту вже не проводяться, а останні дві пленарні сесії будуть вже у квітні. Оновлену угоду потрібно затвердити найпізніше 5 червня, коли спливає термін дії теперішньої.

Водночас французькі дипломати нібито кажуть, що відкладення означає, що "перемовини ще тривають" і зміни у текст можливі. Франція, як і Польща, хотіла би більшого "референтного періоду", до якого будуть прив‘язані ліміти на обсяги імпорту певних видів агропродукції з України. Також у Парижі хочуть додати до цього списку деякі інші види продукції. Позицію Польщі та Франції нібито почали підтримувати більша кількість країн, і не лише найближчі сусіди України, а також Італія, Австрія, Хорватія і Словенія.

Німеччина та Нідерланди нібито виступають проти, аргументуючи, що таким чином Україні, і так залежній від міжнародної допомоги, залишають менше можливостей самостійно наповнювати свій бюджет.

Минулої середи посли не змогли затвердити оновлену угоду, оскільки узгоджений з Європарламентом текст угоди Польща та Франція вважають недостатнім.

Як повідомляла "Агро Перспектива", Європарламент 13 березня схвалив пропозицію Єврокомісії продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року.

Відповідне рішення під час пленарного засідання Європарламенту в середу у Страсбурзі підтримали 347 євродепутатів, 117 проголосували "проти" і 99 "утрималися".

Таким чином, пропозиція повертається до профільного комітету Європарламенту - який минулого тижня вже підтримав аналогічне рішення, - аби він почав переговори про внесення змін до пропозиції Єврокомісії із Радою ЄС, уточнюється у пресрелізі на сайті Європарламенту.

Зокрема, пропонується надати Єврокомісії повноваження "вживати швидких заходів і накладати будь-які необхідні обмеження, якщо виникнуть значні збої на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт, включаючи екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів".

Крім того, депутати Європарламенту підтримали внесення змін до режиму торгівлі з Україною "щодо включення більшого переліку чутливих продуктів і ширшої контрольної дати для розрахунку середніх обсягів".

"Заходи з лібералізації залежать від поваги України до демократичних принципів, прав людини, верховенства закону та її постійних зусиль у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю", - зазначається у рішенні.

Раніше профільний Комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження лібералізації торгівлі для України та Молдови до 5 червня 2025 року.

Водночас це рішення фактично передбачає обмеження торговельних прерференцій, наданих Україні після початку повномасштабного вторгненя у 2022 році. Зокрема, повертаються квоти на експорт з України м‘яса птиці, яєць і цукру. Крім того, передбачено механізм захисту ринку ЄС або окремих європейських країн у випадку зростання імпорту аграрної продукції з України.

Раніше міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Європейської комісії вимагали відновити дію імпортних мит на українське зерно.

Єврокомісія це прохання відхилила, тому Польща запропонувала запровадити новий захисний механізм на рівні ЄС, який передбачає застосування регіональних обмежень на імпорт певних видів сільгосптоварів з України.

При цьому міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявляв, що новий уряд країни не скасовуватиме заборону на імпорт низки аграрних товарів з України, ембарго на їх ввезення до Польщі буде безстроковим. Водночас влада країни визнає, що це рішення порушує правила ЄС і намагатиметься його юридично адаптувати до них.

Франція виступила за введення квот на українську пшеницю.
Польща анонсувала введення заборони на транзит продовольства з України, зокрема пшениці.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация