Новости

Загальне виробництво насіння в Україні оцінюється у 2,7 млрд USD

Загальне виробництво насіння в Україні оцінюється у 2,7 млрд USD
Насінництво є пріоритетним і найбільш перспективним напрямом інноваційного розвитку сільського господарства України. Крім того, воно є найбільш інвестиційно привабливим в аграрному секторі економіки, хоч при цьому досить імпортозалежним.

Загальне виробництво насіння в Україні оцінюється у 2,7 млрд дол. США, включаючи кондиційне на суму близько 1,0 млрд дол. США.

Решта - насіння "для власних потреб" або насіння фермера - оцінюється у 1,7 млрд дол. США. З них близько половини вартості - 0,8-1,0 млрд дол. США - складає насіння зернових, зернобобових та олійних культур.

В грошовому виразі частка насіння зернових, зернобобових та олійних культур складає близько 70 % від загальних витрат на насіння.

При цьому частка насіння зернових, бобових та олійних від загального кондиційного насіння складає 90-95 %, тобто 0,9-0,95 млрд дол. США, поінформував pавідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент НААН Олександр Захарчук, виступаючи на засіданні круглого столу "Ринок насінництва: виклики та перспективи", що відбувся 6 березня 2024 року у Києві.

Він, зокрема, зазначив, що у структурі посівних площ зернові, бобові та олійні культури складають 85-90 % від загальних посівів.

При цьому для щорічної сівби в межах 15-16 млн га зернових та зернобобових культур необхідно мати близько 2,5-2,8 млн т насіння нових високопродуктивних сортів і гібридів. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, це - 0,7-1,0 млн т насіння ярих та 1,5-1,8 млн т насіння озимих зернових.

Для посіву олійних культур у межах 8-10 млн га необхідно близько 220-250 тис. т кондиційного насіння.

Для вирішення існуючих проблем законодавчого забезпечення насінництва в Україні вкрай важливо із залученням усіх зацікавлених сторін, а саме: держави, селекціонерів, науковців, виробників насіння та інших внести зміни до чинного законодавства та нормативно-правових документів з метою:

удосконалення правових норм та аспектів сплати роялті в Україні враховуючи досвід їх використання у країнах ЄС та інших передових країнах світу;
запровадження обов‘язкового декларування сортових виробничих посівів сільськогосподарськими товаровиробниками, які є власниками землі сільськогосподарського призначення площею від 25 га та більше (для картоплі - від 10 га);
розроблення чіткого механізму отримання ліцензійних платежів на основі реального відображення використання вартості насіння і садивного матеріалу, використовуючи ліцензійні й субліцензійні угоди, та селекційних платежів за Farm Saved Seed - насіння для власних потреб, й їх реєстрацію незалежним органом обліку, нагляду та контролю;
підвищення ролі професійних громадських організацій України в частині реєстрації ліцензійних угод та виплат роялті, а також контролю, реєстрації та введення бази насіннєвих й товарних посівів у розрізі сортів та гібридів;
збільшення надходження коштів за рахунок сплати ліцензійних та селекційних платежів для продукування нових високопродуктивних й якісних сортів національної селекції; передбачення підтвердження сплати роялті та/або виплат за FSS (селекційних платежів) як умови державної підтримки за відшкодування вартості насіння/садивного матеріалу національної селекції;
визначення та реалізації державних протекціоністських заходів щодо захисту вітчизняного ринку селекції та насіння від іноземної експансії.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация