Новости

Сформувалась вкрай складна ситуація із отриманням сходів озимих колосових культур

Сформувалась вкрай складна ситуація із отриманням сходів озимих колосових культур
За спостереженнями науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН у Вінницькій області сформувалась вкрай складна ситуація із отриманням сходів озимих колосових культур. За будь-яких обставин на агроценози регіону чекає пізня поява сходів результатом чого буде весняне кущіння, яке, як відомо, поступається осінньому з точки зору формування продуктивних стебел. Дещо кращою вона є в традиційно посушливих районах - Липовецькому, Могилів-Подільському, де сума вересневих опадів становила відповідно 55 та 54 мм, в той час, як в середньому по області лише 29,3 мм за багаторічної норми 58 мм. Але і там сходи пшениці озимої посіяної 16-17 вересня на сьогодні є зрідженими і становлять 65-70 %, у північній частині області сходи на посівах 16 вересня після ріпаку озимого становлять 55-60 %. Офіційний прогноз на першу декаду жовтня, згідно якого дощі мали бути 4 та 7 числа, не виправдався.

На думку вчених Інституту для отримання дружних сходів в орному шарі ґрунту потрібно мати продуктивної вологи не менше 20 мм, а за внесення в рядки мінеральних добрив - 25 мм.

Вкрай негативний вплив на запаси продуктивної вологи передпосівного та посівного періодів цього року мали аномально високі температури повітря у вересні, особливо у другій половині місяця, які перевищували середні багаторічні показники на 5-7 0С, що є температурним рекордом за всі роки спостережень. Це значно посилювало втрати ґрунтової вологи через надмірну евапорацію.

На сьогодні допустимі, а з урахуванням потепління другої половини осені і оптимально пізні строки сівби пшениці озимої на більшій частині території країни ще тривають, що робить доцільним продовження сівби цієї культури до отримання запланованих обсягів її посівних площ. За прогнозом дощі очікуються протягом 16-20 жовтня, а відтак до цього часу варто завершити сівбу на всіх запланованих площах.

Позитивним фактом даної ситуації є те, що збирання кукурудзи відбувається за вологості зерна у межах 15-17 %, що у багатьох випадках не вимагає додаткового сушіння і значно економить витрати енергоресурсів.

На раніше засіяних площах під озимими культурами на рослинах відмічаються фази "проростання зерна", "утворення сходів та 3-го листка", в окремих районах Чернігівської та Харківської областей спостерігається фаза "кущіння". Стан рослин добрий, у Полтавській, Тернопільській та Харківській областях - задовільний, через значну зрідженість посівів. У південних та центральних областях через дефіцит вологи у верхніх шарах грунту зерно озимої пшениці тривалий час не проростає, йдеться в інформації НААН.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация