Новости

Вирощування зернових у 2023 залишалось в цілому збитковим - Мінагро

Вирощування зернових у 2023 залишалось в цілому збитковим - Мінагро
Попри зниження виробничих витрат та поліпшення ситуації із логістикою, вирощування зернових у 2023 році залишалось в цілому збитковим. Ситуація з олійними культурами була дещо ліпшою: соняшник показав мінімальну збитковість, а соя та ріпак згенерували мінімальну прибутковість. Загалом, рівень рентабельності зернових та олійних культур покращився у 2023 році порівняно з 2022 роком, однак низькі світові ціни не дозволили галузі досягти відчутної прибутковості. Такі висновки третього випуску дослідження "УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва", проведеного Мінагрополітики у співпраці з Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ) за підтримки Глобального фонду зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR), що його адмініструє Світовий банк.

Добрива займали найбільшу частку в структурі витрат на гектар у 2023 році - від 17% до 28%. Відтак в умовах фінансових обмежень українські аграрії були змушені заощаджувати на цьому ресурсі вже другий рік поспіль. Навіть попри зниження цін, норми внесення добрив минулого року скоротились в середньому на 49%. Зниження цін спостерігалось й на інші основні матеріальні ресурси: насіння (-13% на га); засоби захисту рослин (- 22% на га при вирощуванні зернових, і -16% на га - олійних культур); пально-мастильні матеріали (-31% на га). Крім того, господарства заощаджували при виробництві зернових завдяки використанню посівного матеріалу власного виробництва та зменшенню застосування деяких інсектицидів та фунгіцидів.

Порівняно з 2022 роком, логістичні витрати на експорт у 2023 році зменшились: до портів Одеси - на 33%; до порту Констанца через річкові порти Дунаю - на 40%; і до портів Гданськ/Гдиня - на 42%.

Вартість логістики за напрямками коливалася залежно від роботи одеських морських портів, блокування західних кордонів фермерами із сусідніх країн, атак на портову інфраструктуру тощо. В середньому у 2023 році на логістику припадало близько 21% від кінцевої ціни реалізації зерна, тоді як у 2022 році - 25%.

У січні 2024 року морські порти Одеської області вперше за останні два роки випередили за рентабельністю експорту румунський порт Констанца та польський Гданськ. В цілому перший місяць цього року був більш вдалим для агросектору у порівнянні з 2023 роком: завдяки налагодженню експорту морем ціни на продукцію в українських портах з урахуванням логістики стали привабливішими, ніж в європейських. Тож аграрії можуть отримувати вищий рівень рентабельності, експортуючи через стабільно працюючі українські порти.

У 2023 році світові ціни на зернові та олійні були нижчими, ніж ціни у 2021 році. Після впливу війни, саме світові ціни залишаються найбільшим стримувальним фактором для відновлення прибутковості виробництва.

На відміну від рослинництва, більшість продукції тваринництва були прибутковими протягом усього 2023 року. У січні 2024 року прибутковість виробництва молока зросла порівняно із середнім показником за 2023 рік завдяки зниженню цін на корми. Збільшився й рівень рентабельності виробництва м’яса птиці. Рентабельність яловичини та свинини навпаки зменшилась - переважно через зниження цін на м‘ясо порівняно із середнім показником у 2023 році, йдеться у повідомленні Мінагро.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация