Новости

Гарні врожаї сприяли сповільненню інфляції у 2023, проте їх вплив вичерпується, що підживлюватиме інфляцію в 2024 - НБУ

Гарні врожаї сприяли сповільненню інфляції у 2023, проте їх вплив вичерпується, що підживлюватиме інфляцію в 2024 - НБУ
Гарні врожаї сприяли суттєвому сповільненню інфляції у 2023 році, проте їх вплив невдовзі вичерпається, що підживлюватиме інфляцію цього року
Завдяки надзвичайно сприятливим погодним умовам та нарощуванню виробництва в окремих регіонах у 2023 році пропозиція овочів та деяких фруктів значно перевищила показники попереднього року. Урожай зернових та олійних культур також виявився суттєво вищим, ніж попереднього року. До того ж збереження логістичних та торговельних обмежень для експорту утримувало внутрішні ціни на с/г продукцію в Україні суттєво нижче світових рівнів. Ці чинники мали як прямий вплив на вартість продуктів харчування (круп, борошна, соняшникової олії), так і опосередкований - через сповільнення зростання цін на продовольчу сировину та корми, що використовуються в інших ланцюгах виробництва. Зокрема, повільніше дорожчали продукти переробки олії, хліб та борошняні вироби, а вартість яєць у річному вимірі знизилася. Пригальмувало зростання цін на свинину та курятину, хоча їхня вартість залишалася порівняно високою під впливом обмеженої пропозиції.

У результаті індекс цін на сирі продукти харчування у IV кварталі 2023 році лише незначно перевищував рівень попереднього року (зростання становило 2.2% р/р у грудні), а подорожчання оброблених продуктів харчування суттєво сповільнилося (до 5.9% р/р з 10.6% р/р у вересні). Вплив цих чинників збережеться також у першому півріччі цього року. Тож продовольча інфляція залишиться низькою (до 3% у річному вимірі).

Після сповільнення до 5.1% р/р наприкінці 2023 року споживча інфляція залишатиметься помірною, хоча й тимчасово пришвидшиться у 2024 році
Темпи зростання споживчих цін упродовж IV кварталу 2023 року надалі спадали. Зростання загального ІСЦ у грудні становило 5.1% р/р, базового - 4.9% р/р. Обидва показники були нижчими, ніж передбачав жовтневий прогноз, а споживча інфляція практично відповідала цілі в 5% р/р.

На початку 2024 року інфляція залишатиметься близькою до поточних рівнів, проте із середини року помірно пришвидшиться та сягне 8.6% наприкінці 2024 року. Передусім це стане наслідком вичерпання впливу надзвичайно сприятливих погодних умов минулого року на пропозицію продовольства. Надалі тиснутимуть на інфляцію, насамперед її базову складову, значні витрати бізнесу в умовах високих безпекових ризиків. Проінфляційними чинниками залишаться підвищення акцизів та певне зростання цін на нафту на початку року, йдеться в огляді НБУ.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация