Новости

Агроасоціації України закликають європейську агроспільноту до відкритого діалогу

Агроасоціації України закликають європейську агроспільноту до відкритого діалогу
Аграрні асоціації України, включаючи УКАБ та "Всеукраїнський аграрний форум", звертаються з проханням до COPA COGECA, як провідного голосу європейського сільського господарства, розпочати відкритий діалог з українськими колегами в нагальних питаннях агроторгівлі, замість лобіювання Єврокомісії заблокувати імпорт ключових українських агропродуктів.

Як йдеться у зверненні, масштабна переорієнтація українського експорту та транзитних поставок агропродовольчої продукції до ЄС з 2022 року не була питанням вибору. Це стало сумним наслідком цинічно вивіреної кампанії росії.

Українські фермери та сільгоспвиробники високо оцінили рішучу підтримку з боку COPA COGECA та інших провідних європейських сільськогосподарських асоціацій.

Ці кроки виявилися рятівними для української економіки у 2022-2023 роках, оскільки надходження від українського аграрного експорту склали 61% (21,9 млрд $) від загального експорту товарів з України за 10 місяців 2023 року.

Водночас, російська агресія не лише призвела до скорочення площі орних земель на 5,5 млн га у 2022-2033 роках та втрати виробництва зернових та олійних культур в Україні на 27 млн тонн у 2023 році порівняно до 2021 року, а й є направленою на те, щоб посіяти хаос і політичний конфлікт між українськими фермерами та їхніми колегами з ЄС.

"Вкрай важливо, щоб ми не потрапили в цю пастку. Як майбутній член ЄС, Україна, глибоко віддана процесу адаптації свого законодавства та інституційної практики у відповідність до правил та стандартів ЄС. Зі свого боку Україна сподівається на відкритість до діалогу та пошуку спільних рішень задля посилення способів боротьби з кризами сьогодення, які будуть базуватися на взаємовигідній співпраці", - наголошується у зверненні.

З огляду на вищезазначене, УКАБ закликає COPA COGECA вступити у відкритий діалог зі своїми українськими колегами, перш ніж підштовхувати інституції ЄС до будь-яких односторонніх заходів, котрі можуть перерізати шляхи українського економічного виживання.

Українська агроспільнота готова до будь-якої форми діалогу - або за допомогою спеціальних консультацій на діловому рівні, або за участю посадових осіб сільськогосподарських органів України, ЄС та держав-членів. Представники агросектору України пропонують провести першу сесію цього діалогу в березні цього року в Брюсселі, йдеться у повідомленні УКАБ.

Як повідомляла "Агро Перспектива", одне з найбільших об‘єднань європейських фермерів Copa Copega повідомило Україну, що організація звернулась до Європейської комісії з ініціативою негайного відновлення - з 1 січня 2024 року - всіх квот та мит на поставки продовольства з України. Фермери ЄС вважають, що постачання українського продовольства на території Євросоюзу руйнує ринок Європи, оскільки фермери більшості європейських країн не зможуть конкурувати з індустріальним аграрним бізнесом України, повідомив президент УАК Леонід Козаченко.

У спільному листі міністри сільського господарства прикордонних держав-членів вкотре закликають Європейську комісію вжити заходів, щоб Брюссель знайшов рішення та допоміг фермерам впоратися з ринковими збуреннями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією.
ЄС збільшив імпорт продовольства з України за 9 місяців 2023 року на 891 млн євро, або на 11% до 8750 млн EUR, порівняно з 2022 роком, переважно через зростання поставок зернових. Разом з тим, поставки з України на ринки ЄС нижчі за рівень 2022 року з червня і майже повернулися до рівня 2021 року у вересні.
Загалом ЄС імпортував агропродовольчої продукції у вересні на 12,3 млрд EUR, що на 2% менше, ніж у серпні, і на 19% нижче рівня вересня 2022 року.
Сукупний імпорт за 9 місяців досяг 119,7 млрд EUR, або скоротився на 5%.
Україна входить в трійку найбільших постачальників сільськогосподарської продукції до ЄС разом з Бразилією та Великою Британією, йдеться у черговому звіті Єврокомісії щодо сільськогосподарської торгівлі ЄС, що оприлюднений у грудні поточного року.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация