Новости

Протягом другої декади січня посіви озимих зернових культур перебували у стані зимового спокою

Протягом другої декади січня посіви озимих зернових культур перебували у стані зимового спокою
Протягом другої декади січня посіви озимих зернових культур перебували у стані зимового спокою, загрозливих явищ для їх перезимівлі не спостерігалося.

Більша частина другої декади січня характеризувалася зимовою холодною погодою. Лише протягом останніх двох днів, маже на всій території країни, денні температури повітря набули плюсових значень, відмічалося різке коливання температури повітря вдень та вночі. Опади протягом декади спостерігалися спочатку у вигляді снігу, а потім - дощу.

Середня температура повітря знаходилася у межах від 5 до 14 0С морозу і була на 1,4-4,6 0С нижче норми. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 2-6 0С тепла, на більшій частині території мінімальна - у найхолодніші ночі знижувалася до 10-24 0С морозу.

Опади у вигляді снігу та дощу спостерігалися майже на всій території країни. За даними ННЦ "Інститут землеробства НААН" у Київській області їх випало 7,4 мм, за норми для другої декади січня 11,0 мм. На полях утворився сніговий покрив висотою 6-8 см. Температура ґрунту на глибині 5 см варіювала від 1,5 до 6,8 0С морозу. Глибина промерзання ґрунту становила 12-15 см.

За інформацією Інституту сільського господарства Полісся НААН у Житомирській області кількість опадів становила 8 мм, висота снігового покриву - 5-12 см.

За повідомленням Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН у Львівській області опадів випало 7,4 мм. Станом на 16.01 висота снігового покриву на полях під пшеницею озимою становила 6-8 см, глибина промерзання ґрунту ‒ 5-7 см, температура грунту на глибині залягання вузла кущіння ‒ 0,7 0С морозу.

За інформацією Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН у Сумській області станом на 16 січня на полях висота снігового покриву становить 20-25 см, температура грунту на глибині залягання вузла кущіння - 9-11 0С морозу. На сьогодні такі температури для рослин не є критичними. Глибина промерзання ґрунту здебільшого становить 14-16 см. За спостереженнями агрономів майже на всіх посівах льодяна кірка на даний час відсутня.

За даними Інституту рослинництва імені В. Я. Юр‘єва НААН у Харківській області сума опадів на переважній частині області становила 14-20 мм, або 125-165 % декадної норми, у північних, північно-західних та центральних районах їх кількість становила 10-12 мм, або 70-100% декадної норми. Станом на 10 січня сніговий покрив залягав на полях області рівномірним шаром, середня висота його становила 3-8 см. Глибина промерзання ґрунту на кінець першої декади січня становила 6-18 см. У період найбільш інтенсивного похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур знижувалася до 1-8 0С морозу, що значно вище за критичну температуру вимерзання, яка у фазі "3-го листка" становить 12,8-13,1 0С морозу, у фазі "кущіння" - 14,0-15,6 0С морозу.

За інформацією ДУ Інститут зернових культур НААН у Дніпропетровській області опади різної інтенсивності спостерігались протягом 6-9 днів у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу. Їх кількість на переважній території області становила 21-35 мм (175-290 % декадної норми). Найменше опадів 15-20 мм (125-165 % декадної норми) випало місцями на півдні і півночі та в окремих районах на крайньому сході області. На полях утворився сніговий покрив висотою переважно 1-6 см, місцями на північному сході області - 13-14 см. Глибина промерзання грунту становила 3-17 см, а на північному сході ґрунт був талий. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) під час найбільшого похолодання знижувалась до 5 0С морозу, що вище за критичну температуру вимерзання.

Разом з тим, дуже низькі температури повітря, які відмічалися протягом цього місяця, місцями недостатня висота снігового покриву на посівах, сильні вітри призвели на деяких територіях до відмирання верхньої частини надземної маси рослин пшениці озимої, яка не була покрита снігом. Оскільки критичних температур вимерзання не відзначено, то цей фактор не несе загрози для озимини. Але необхідно звернути увагу на посіви озимих зернових (особливо пізніх строків сівби) при відборі зразків рослин (монолітів) 25.01 на полях з нерівним рельєфом, де спостерігалося видування снігового покриву. У випадку, коли на поверхні було зафіксовано температуру повітря нижче 20-24 0С морозу, мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння могла наближатися до критичної.

Отож, за нестійких погодних умов (коливання температурного режиму), які спостерігаються протягом останніх днів, постійний моніторинг за станом озимих зернових культур має бути на порядку денному впродовж усієї перезимівлі.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация