Новости

Гречка. Аграрії України зібрали 124,8 тис тонн

Гречка. Аграрії України зібрали 124,8 тис тонн
Аграрії України зібрали 124,8 тис тонн гречки з 86,3 тис. га (або 97%), йдеться в інформації Мінагро.

Раніше гречка вважалася стратегічно важливим продуктом харчування, що мав вплив на продовольчу безпеку в державі. За останні роки на внутрішньому ринку України з‘явилося багато альтернативних видів круп, що можуть її замінити, і тому цей вид продукції впливає на загальну продовольчу ситуацію в країні. За рахунок ціни регулюється рівень споживання.

Споживчий кошик в Україні розраховано таким чином, що споживання на рік гречки становить 2 кг/особа, рису - 2,5 кг/особа, просо - 1 кг/особа. При цьому в порівнянні з країнами Європи (Польща) норми споживання гречки на 75%, а рису на 65% нижче в Україні.

В Україні найбільш сприятливими для вирощування гречки є зони Лісостепу та Полісся, де природно-кліматичні умови дають змогу захистити посіви від суховіїв, завдяки чому рослини краще розвиваються протягом вегетаційного періоду та отримують вищу врожайність. Ґрунти і умови інших регіонів також підходять для вирощування гречки, проте через низьку врожайність посівні площі цієї культури незначні. Найбільший валовий збір гречки, за підсумками 2021, отримали у Житомирській (23,9 тис. тонн), Хмельницькій (12,6 тис. тонн), Сумській (7,8 тис. тонн), Київській (7,8 тис. тонн), Харківській (5,4 тис. тонн) та Вінницькій (10,6 тис. тонн) областях. Найвищий рівень урожайності отримали аграрії Київщини та Вінниччині (15,2 та 14,6 ц/га відповідно). Для порівняння: урожайність цієї культури в Херсонській області становить 8 ц/га при валовому зборі 0,5 тис. тонн.

Гречка росте в Скандинавії, ​​на Уралі, Алтаї, середній смузі України. У народній медицині застосовуються квітки, зелена частина рослини і насіння (безпосередньо ті крупинки, яку і складають гречану кашу). Відомо, що гречана крупа була знайдена в Індії. В Україну гречка зайшла з Греції, тому її і назвали гречана крупа.

Урожай гречки в Україні в 2023 становив 210,7 тис тонн.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация