Новости

З 2022 площу небезпечних для людей територій зменшили на 35 тис. км2, - Свириденко

З 2022 площу небезпечних для людей територій зменшили на 35 тис. км2, - Свириденко
Робота України та партнерів у сфері протимінної діяльності дає результати. З 2022 року 35 тис. км2 українських територій завдяки спільним зусиллям Мінекономіки, Міноборони, МВС та неурядових операторів стали безпечними для людей. Про це повідомила Перша віцепрем‘єр-міністерка - Міністерка економіки України Юлія Свириденко на відкритті Конференції з питань протимінної діяльності в Україні UMAC 2024, що стартувала 17 жовтня у швейцарській Лозанні.

"Станом на 2022 рік 174 тисячі квадратних кілометрів були потенційно замінованими. З них на сьогодні наші сапери обстежили та повернули людям у безпечне використання вже 35 тис. км2. Ці вражаючі результати мають вплив не лише на українців, а й на глобальну продовольчу безпеку. Зараз Україна входить до десятки виробників пшениці у світі. Українське зерно імпортують 57 країн. Тому питання продовольчої безпеки є одним із ключових елементів Формули миру Президента Володимира Зеленського", - зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, ще на початку 2023 року в Україні не було важкої техніки для розмінування, лише шість операторів розмінування та 1500 саперів. Завдяки спільним зусиллям України та партнерів сьогодні:

загалом в полях працює 98 машин механічного розмінування та понад 4 300 саперів;

сертифіковано 58 операторів, ще 57 перебувають в процесі сертифікації.

Щоб допомогти фермерам у розмінуванні сільгоспземель, Уряд запровадив механізм 100% компенсації послуг з розмінування коштом держбюджету. Для пришвидшення та здешевлення очищення територій Уряд запустив ринок послуг з гуманітарного розмінування. Вже оголошено 24 тендери в системі Prozorro та відбулися перші успішні закупівлі. За підсумками торгів вартість розмінування зменшилась на 18%.

Також триває робота над розвитком виробництва обладнання і техніки для розмінування.

"Важливим напрямком для українського Уряду є локалізація та розвиток українського виробництва техніки та обладнання для розмінування. Це дозволить не лише пришвидшити, але і здешевити очищення України від мін та вибухонебезпечних предметів. Крім того, це вклад у розвиток економіки, бо виготовлення обладнання в Україні - це нові робочі місця і додаткові податкові надходження до бюджету", - зазначила Юлія Свириденко.

За її словами в Харкові створюють машини для підготовки ґрунту до розмінування. Ці машини вже працюють у полях. Львівська компанія Rover Tech сертифікувала машину під назвою "Змій", яка здатна обстежувати до 2,5 га землі в день. Також працює локалізація. Сьогодні із 45 машин механічного розмінування хорватської DOK-ING, що працюють в нашій країні, 8 - вироблені в Україні.

"Також ми просуваємо принцип "підтримуйте Україну українськими ресурсами". Вже маємо позитивні приклади, коли агентства ООН закуповували обладнання українських виробників, таким чином підтримуючи нашу економіку. Адже до 40% вартості обладнання виробленого в Україні повертається до бюджету у вигляді податків. І ці кошти можуть бути спрямовані на потреби сектору безпеки та оборони", - сказала Юлія Свириденко.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация