Новости

Як правильно посадити моркву – рекомендації

Як правильно посадити моркву – рекомендації

Морква – це овоч, який вживає кожен середньостатистичний українець. Він присутній у багатьох стравах, та мало хто знає, як правильно його вирощувати в домашніх умовах.

Коли садити моркву

Розпочинати посіви можна навесні, як тільки ґрунт прогріється до 3–4 градусів тепла. Морква не боїться холодів і може бадьоро пережити короткочасні заморозки до -3 градусів. Щоправда, за такого раннього посіву паростки з'являться приблизно за 3 тижні. Досвідчені городники садять моркву, коли температура ґрунту буде щонайменше 8 градусів тепла, а вдень повітря почне прогріватися до 15 градусів і вище. У регіонах середньої смуги така погода зазвичай встановлюється наприкінці квітня.

Як вибрати насіння моркви

Уважно читайте інформацію на пакетиках з насінням: зазвичай виробники пишуть про терміни дозрівання, стійкість до хвороб та зміни погоди, а також про середню вагу одного коренеплоду.

Морква ранніх сортів дозріває вже за 2–3 місяці після появи сходів. Для середньостиглих цей термін становить 3-4 місяці, а для пізніх — 4-5. При цьому рання морква не годиться для зберігання, а ось середньостигла і пізня відмінно підходить для створення запасів на зиму.

Як підготувати місце для посадки моркви

Підготовка ґрунту має певний алгоритм.

  1. Знайдіть добре освітлену ділянку, куди не потрапляє тінь від високих рослин та будівель. За 2-3 тижні до запланованого посіву ретельно перекопайте грядку на багнет лопати, розбиваючи земляні грудки і прибираючи коріння бур'янів.
  2. Після цього потрібно наситити ґрунт поживними речовинами. На 1 квадратний метр внесіть 10-літрове відро компосту або гною, що перепрів, і по одній склянці деревної золи. Якщо ґрунт важкий і глинистий, додайте 5 л сухого річкового піску або торфу — це зробить його більш пухким і повітропроникним.
  3. Ще раз перекопайте грядку на багнет лопати, щоб ґрунт перемішався з усіма компонентами, і розрівняйте поверхню граблями.

Як посадити моркву

Якщо все зробити правильно, сходи не забаряться.

Замочіть насіння

Пропустіть цей крок, якщо на упаковці написано, що насіння не потребує замочування. Значить, вони вже оброблені та покриті спеціальним живильним шаром.

Щоб прискорити проростання звичайного насіння, залийте його теплою водою. Можна додати стимулятор росту Циркон — 1-2 краплі на 300 мл рідини. Через 10–12 годин відбракуйте насіння, що спливло: воно порожнє всередині і не зможе прорости. Що залишилися не дні місткості дістаньте з води і приступайте до сівби.

Зробіть борозенки

Відстань між рядами має бути 15-20 см, а їх глибина — 2-3 см. Борозни можна робити сапкою або лопаткою, але зручніше використовувати довгу планку або дошку — так розмітка грядки вийде рівною.

Рясно полийте поглиблення водою і зачекайте, поки вона вбереться.

Посійте моркву

Розкладіть насіння у борозенки на відстані 2–4 см один від одного, засипте ґрунтом та ущільніть поверхню долонею. Зволожте грядку теплою водою з лійки з насадкою розсіювачем, щоб насіння не вимило з ґрунту.

Замість води можна використовувати розчин біофунгіциду «Фітоспорин», який розводиться за інструкцією. Цей засіб запобігає утворенню грибка та цвілі у ґрунті.

Накрийте грядку

Накрийте посіви плівкою або нетканим матеріалом, закріпивши по краях камінням чи цеглою. Парниковий ефект допоможе насіння швидше проклюнутися.

Дочекайтесь сходів

Залежно від якості насіння та температури ґрунту паростки з'являться через 1–3 тижні. Як тільки це станеться, зніміть укриття, щоб сходи не почали загнивати під впливом високої вологості.

Морква – це овоч, який приносить велику користь організму, особливо очам, завдяки великій кількості каротину, сприяючого гостроті зору. Крім того, вона багата на вітаміни А, С, В та інші мікроелементи. Саме тому її дуже часто використовують в великій кількості страв. Більш детально про користь моркви та що з неї приготовити можна прочитати тут https://ukr-day.com/carrot-use-dishes/.

Отзывы посетителей:
(Следующие отзывы принадлежат опубликовшим их посетителям. Сайт не несет ответственности за содержание комментариев.)

Еще нет отзывов. Будьте первым!

Написать отзыв
Забыли пароль? Регистрация